Je hebt verschillende soorten hout. Triplexhout is handig voor als je je figuurzaag gebruikt.
Een bout is een ronde staaf van metaal of ander materiaal met bovenop een kop. In combinatie met een moer is het een middel om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden.
Deze gebruik je bij het verbinden van houtstukken aan elkaar.
Buigbaar draad. Het kan uit verschillende diktes bestaan. Om er doorheen te knippen heb je soms verschillende tangen nodig.
Lijmt onder andere papier, karton, hout, vilt, textiel en leer.
Een moer is een metalen, houten of kunststoffen ring, met meestal een zeshoekige of vierkante omtrek. In combinatie met een bout is het een middel om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden.
Montagelijm wordt vaak gebruikt om materialen te bevestigen aan een wand, vloer of plafond. Het kan ook kieren dichtmaken. Het is een erg sterke lijm.
Deze kun je op meerdere ondergronden gebruiken. Zowel op papier, hout, hout- en aardewerk.
Dit is erg buigzaam draad met een leuk kleurtje erom heen.
Ecoline is een vloeibare aquarelverf. Het hoort bij de niet-watervaste inkten en is in veel kleuren verkrijgbaar. Het is doorzichtig en heel goed mengbaar.
Dit is oud tekenmateriaal. Het heeft een zwarte, grijze, donkere afdruk op het papier. Je kunt het ook bewerken door erover te vegen.
Een zachte soort krijt en laat makkelijk de kleur achter op het papier. Je kunt er gedetailleerd mee kleuren.
Oost-Indische inkt is een diepzwarte inkt die veel door kunstenaars wordt gebruikt. Je kunt de inkt op je papier bewerken met rietjes, stokjes en verschillende soorten materialen.
Deze kun je het beste op papier gebruiken. Op andere ondergronden blijft hij lastig zitten.
Een verfsoort die je goed kunt gebruiken wanneer je op stof wil verven.
Een gaasachtige stof.
Vilt is een niet-geweven textielsoort waarbij de vezels in elkaar gehaakt zijn. Een heel vlakke stevige stof.
Een verfsoort die wat dikker is zodat je goed met je vingers kunt verven.
Een hardere soort krijt die moeilijker kleur achterlaat.
Als de linoneum is uitgesneden en het bewerkt is met inkt, kun je er een papier op leggen. Deze wordt in de linodrukpers gelegd en aangedrukt. Zo kun je eindeloos kopieën blijven maken van jouw eigen ontwerp!
Je kunt dit mes gebruiken om holten of oneffenheden in hout of muren op te vullen met een specifiek opvullingsmiddel (egalisatie).
Deze zijn handig en noodzakelijk om te gebruiken wanneer bewerking van materialen veel geluid geeft en schadelijk kan zijn voor je oren.
Als je materialen wil snijden met een stanleymes, kun je dat heel handig hier op doen. Zo zorg je dat je niet in de tafel snijdt. Deze plaat biedt daarvoor bescherming.
Deze is handig en noodzakelijk voor wanneer er (stukjes) materiaal door de lucht kunnen vliegen wanneer je iets bewerkt.
Dit kun je gebruiken bij het (uitsnijden) van zachte en dunnen materialen. Ook kun je er materialen mee ‘schillen’.
Er zijn twee verschillende soorten: je hebt de houtbeitel en de steenbeitel. Een steenbeitel dient om stenen stuk te kappen of bijvoorbeeld gaten in een muur te maken. Een houtbeitel dient om in hout te snijden en bijvoorbeeld te beeldhouwen.
Deze kun je gebruiken om materialen (bijvoorbeeld klei) plat te krijgen in de gewenste dikte.
Deze kun je gebruiken om iets vochtigs (lijm of verf) snel te laten drogen.
Deze kun je gebruiken om materialen te verven.
Met een gewone liniaal kun je materialen meten en ermee tekenen. Een snijliniaal is vaak van metaal en kun je gebruiken om een deel van het materiaal af te schermen zodat je het gedeelte ernaast er makkelijk af kunt snijden met bijvoorbeeld een rolmes/stanleymes.
Hiermee kun je papier knippen en andere zachte fijne materialen.
Dit gebruik je om oppervlakten van materialen gladder en fijner te maken. Dit doe je bijvoorbeeld als je iets wil verven. Let op de korrelgrootte van het schuurpapier.
Een stanleymes is een stuk gereedschap met verwisselbare mesjes, om zachte materialen mee te snijden. Vaak wordt dit gebruikt bij het bewerken van stof.
Je kunt dit gereedschap gebruiken om materialen wat fijner/gladder te maken of een andere vorm te geven.
Deze machine wordt gebruikt om gaten te maken in steenachtige materialen.
Deze gebruik je om ronde gaten te maken in materialen. Ook kun je hem gebruiken om schroeven in materiaal te zetten of ze er juist uit te halen.
Deze gebruik je om grotere oppervlakten gladder en fijner te maken.
Dit is de bekende hamer, met een ijzeren kop en een houten steel. Hij is handig voor het inslaan van spijkers.
De houten hamer is ideaal om houten onderdelen aan elkaar te bevestigen. Zoals de naam het zegt, bestaat deze volledig uit hout, met een ronde of vlakke baan. De houten hamer met de ronde baan wordt ook het tonmodel genoemd.
De klauwhamer lijkt erg op de bankhamer, maar heeft achteraan nog een platte V-groef. Met die klauw kunnen nagels / spijkers verwijderd worden of aan elkaar gespijkerde materialen gescheiden worden. Vaak kan je met de klauwhamer zwaardere werken doen dan met de bankhamer. Het bolle slagvlak is speciaal zo gemaakt om geen afdrukken in het hout achter te laten.
Kunststof hamers zijn geschikt voor metaalbewerking. Door de zachte kop wordt het metaal namelijk niet beschadigd.
De voorhamer is dan ook ideaal voor het zware sloopwerk, zoals het neerhalen van stenen of betonnen muren of het plaatsen van palen in de grond. Tip: wissel af en toe even af met het slaan. Je polsen kunnen bij het gebruik van deze hamer soms nog last krijgen.
Handzame hulp om maten kleiner dan een meter af te meten of een veelvoud van meters. In te klappen in 4 stukken van 25 centimeter.
Een meetlint dat opgerold kan worden en langere afstanden kan meten, bijvoorbeeld 2,5 m of 5 m of zelfs 25 meter.
Hiermee kun je kijken of iets recht staat of hangt.
Een winkelhaak of ook wel platte haak, is een hulpmiddel om rechte hoeken uit te zetten, of te controleren op haaksheid. Hij heeft een hoek van 90O.
Je kunt hiermee schroeven met een kruisje in zijn kop vastzetten of losmaken.
Een lijmpistool is een tool die gebruikt kan worden voor het lijmen van hout, leer, plastic, delicate materialen en nog veel meer. Tip: Richt het pistool nooit op iemand anders. Vraag een volwassene om even mee te kijken en je te helpen.
Je kunt hiermee schroeven met een gleufje in zijn kop vastzetten of losmaken.
Dit is een nietpistool. Het schiet nietjes in zwaardere materialen. Tip: Wees hier heel voorzichtig mee en richt hem nooit op iemand anders. Dit kan gevaarlijk zijn. Vraag een volwassene om je hiermee te helpen.
Deze tang kun je voor meerdere dingen gebruiken. Je kunt er dingen stevig mee vasthouden en er dingen mee doorknippen zoals ijzer- en koperdraad.
Hiermee kun je holnieten en drukknopen kunt losknippen nadat ze (verkeerd) gezet zijn. Ook kun je koperen klinknagels op maat knippen met deze handige tang. Tip: Als je knipt, houd hem dan met twee handen vast!
Een nijptang, knijptang of trektang, is een metalen stuk gereedschap om spijkers uit hout te trekken. De tang kan ook gebruikt worden om dunne draad, spijkers en dergelijke door te knippen.
Hiermee kun je makkelijk gaatjes maken in leer, riemen, tassen en textiel. Tip: Als je knipt, houd hem dan met twee handen vast, want je moet behoorlijk kracht kunnen zetten!
Een rondbektang is een tang met spits toelopende ronde bekken. Vaak wordt deze gebruikt bij het verbuigen van draden.
Het snijvlak van deze tang zit aan de zijkant. De zijkniptang wordt vooral gebruikt voor het knippen van koperdraden en dunne ijzerdraden. Een gewone zijkniptang is niet echt handig voor het knippen van zwaardere metalen delen zoals draadnagels of ijzeren staalkabels.
Als je kleine hoeken moet zagen, kan deze zaag heel handig zijn. Deze wordt ook vaak gebruikt bij het zagen van fijn klein materiaal van hout (wasknijpers, ijslolly, stokjes).
Als je zaagt in heel fijn hout, in dun plaatmateriaal (triplex of MDF) en graag een eigen figuur wilt zagen, kun je het beste deze zaag gebruiken.
Dit is de ‘gewone’ zaag die we kennen. Deze zaag kun je goed gebruiken voor het zagen van planken en latten. Hij kan af en toe een beetje buigen, maar dat hoort! Geef er niet teveel druk op, laat de zaag z’n werk doen.
De kapzaag is een rechthoekige zaag. Dit maakt dat je blad recht blijft, waardoor wat je zaagt ook kaarsrecht is. Deze zagen hebben fijnere tanden dan de handzaag. Daarom wordt deze zaag vaak voor hele precieze werkjes gebruikt en in combinatie met een verstekbak.
Je kan nu foto's toevoegen aan je logboek
Even wachten, de foto wordt nu geplaatst
Mijn feedback